החומרים שמתחבאים במסנני הקרינה- איזה לקנות ומאילו להימנע.

מסנני קרינה הם מוצר חשוב והכרחי לכולנו. אנו מורחים אותם על הפנים ועל הגוף כדי להגן על העור שלנו מפני הקרינה המזיקה של השמש שעשויה לגרום בטווח הארוך להאצת הזדקנות העור ואפילו סרטן העור, אבל האם ידעתם שחלק ממסנני הקרינה הקיימים בשוק עשויים דווקא להזיק לנו ?? 

בפוסט הנוכחי אשתף אתכם בכל האמת על החומרים החשודים שנמצאים במסנני הקרינה , וגם באיזה מסנני קרינה מומלץ להשתמש ומאיזה להתרחק. 

לפי מנהל ה-FDA – מסנני קרינה מכילים חומרים בעייתים  

מוצרים להגנה מהשמש יש הרבה. אפשר למצוא מקדמי הגנה רבים שנמכרים במדפי הסופר שמכילים חומרים כימיים רבים . רובנו לא באמת מבינים אילו חומרים מכילים כל אחד מהתכשירים השונים, האם הם בטוחים לשימוש? והאם אם אכן מספקים הגנה טובה.

תמונה: unsplash

בעקבות לחץ הציבור ושל ארגונים שונים , החליט מנהל התרופות והמזון בארה"ב-  ה-FDA – להתייחס לנושא הזה ולפעול לשינוי הכללים וההנחיות בנושא תכשירים להגנה מהשמש. ב-2019 הוא פרסם מסמך כוונות לבדיקת יעילות ובטיחות מקדמי ההגנה הנמכרים כיום. בהתבסס על המידע והמחקרים שקיימים כיום, ה-FDA קבע בין היתר :

א. שני חומרים בלבד הם בטוחים לשימוש ויעילים בהגנה מהשמש והם  zinc oxide   (אבץ) ו- titanium dioxide (טיטניום) . 

ב. נקבע לגבי שני חומרים נוספים :  PABA ו- trolamine salicylate כי הם באופן וודאי אינם בטוחים לשימוש על סמך הספרות המדעית הקיימת. (כיום הם כבר כמעט אינם בשימוש במוצרים הגנה מהשמש). 

ג. ה-FDA התייחס ל- 12 חומרים נוספים שנמצאים היום באופן תדיר במסנני קרינה. אלו הם: oxybenzone, avobenzone, homosalate, octinoxate, octisalate, octocrylene, cinoxate, dioxybenzone,   ensulizole, meradimate, padimate O , sulisobenzone.

ה-FDA קבע כי בטיחותם ויעילותם של חומרים אלו מוטלת בספק וכי נדרשים בדיקות ומחקרים נוספים כדי לקבוע את מידת הבטיחות והיעילות שלהם, וכדי לקבוע באיזה ריכוזים המרכיבים הכימיים האלו חודרים לעור והאם הם גורמים לשיבוש אנדוקריני, פגיעה ברבייה, סרטן או נזק בריאותי אחר. 

אוקסיבנזון oxybenzone – מרכיב בעייתי נפוץ   

אם תבדקו את התווית של מסנני קרינה במדפים, ברבים תמצאו אזהרה כי המוצר מכיל אוקסיבנזון. מדובר במרכיב נפוץ שנמצא בתכשירים רבים להגנה מהשמש.

אז מה זה אוקסיבנזון?  מסתבר שמדובר בחומר כימי בעל פוטנציאל להשפעות שליליות לבריאותנו. מחקרים הראו כי האוקסיבנזון נספג בגופנו דרך העור ונכנס למערכת השתן והדם. המרכז לבקרת מחלות ומניעה (CDC) גילה כי למעלה מ- 96% מהאוכלוסייה סובלים מדם אוקסיבנזון בדם. שאריות שלו נמצאו אפילו בחלב האם.  מחקרים הראו כי הוא עלול לגרום לשיבושים במערכת ההורמונלית וכי הוא מעלה את רמת האסטרוגן בגוף ועלול להפחית את ספירת הזרע אצל גברים.  נמצא כי הוא גורם לאקזמה ולאלרגיות.  בנוסף נמצא כי ילדים רגישים וחשופים יותר לנזקים הפוטנציאליים של האוקסיבנזון.  החומר נאסר לשימוש בשוודיה. בארה"ב ארגון ה-FDA אישר את השימוש בו בתכשירי הגנה בריכוז של 6%, כך גם בקנדה.

למרות האמור, יש לציין כי אמנם מחקרים רבים מצביעים על ההשפעות השליליות של Oxybenzone, אך יש צורך לבצע בדיקות נוספות לפני שתקבל מסקנות מוגדרות.

האוקיסבנזון גורם נזק לא רק לגופנו אלא גם לסביבה. מחקרים מצאו כי הוא גורם לנזק עצום לשוניות האלמוגים בים. לאור זאת, במאי 2018 אושר בהוואי חוק שיכנס לתוקף בשנת 2021 שאוסר על מכירת קרם הגנה הכולל אוקסיבנזון ואוקטנוקסייט בגלל הנזק שהם גורמים לאלמוגים.  ראו כתבה בנושא. 

אז איזה מסנני קרינה לבחור ומאיזה להימנע?

חשוב להבין כי קיימים שני סוגים של מסנני קרינה: 

 1. מסנני קרינה כימיים – תכשירים שבהם משתמשים בחומרים כימיים שעליהם פירטתי לעיל, כמו  אוקסיבנזון, אבובנזון, אוקטסלאט, אוקטוקרילן, הומוזלייט, אוקטינוקסייט וכו'.  כאמור בטיחותם של חומרים כימיים אלו מוטלת בספק והשפעותיהם על בריאותינו לטווח הארוך אינן ידועות. לאחרונה, יצאו לשוק גם מקדמי הגנה כימיים מהדור החדש, שיתכן שהם טובים יותר, ולא מזיקים לגוף ולסביבה, אבל נכון להיום הם לא נחקרו מספיק.

2. מסנני קרינה מינראליים/פיזיקאליים – אלו תכשירים מבוססי מינרלים שבהם משתמשים במרכיבים כמו תחמוצת אבץ Zinc oxide או דו תחמוצת טיטניום titanium dioxide  שלגביהם כאמור קבע ה-FDA  שהם בטוחים לשימוש  והם יעילים בהגנה בפני  קרני UVA ו- UVB . מסנני קרינה אלו פועלים בדרך של החזרה או פיזור של הקרניים וכך יוצרים חסמים פיזיים להגנה על העור מפני השמש.  חסרונם של מסנני קרינה אלו הוא שהם אינם נוחים למריחה כי בדרך כלל כשמורחים אותם על גבי העור הם משאירים שכבה לבנה אך מאחר וכאמור אלו בטוחים לשימוש הם עדיפים על פני מסנני הקרינה הכימיים. אפשר גם למצוא לאחרונה במדפים מסנני קרינה מינראליים שנמרחים בצורה טובה יותר והשכבה הלבנה נספגת טוב יותר על העור .

סכנה פוטנציאלית במסנני קרינה בספריי

הנחייה נוספת של ה-FDA היא לבחון את בטיחותם של תכשירי ההגנה שנמכרים בצורת ספריי ופודרות שכן השימוש בהם טומן חשש לשאיפת החומרים הכימיים לריאות.  לכן, מומלץ לבחור מסנני קרינה בצורת קרם ולהימנע משימוש במסנני קרינה בצורת ספריי או פודרות.

ויטמין A במקדמי הגנה – לא מומלץ

מרכיב נוסף שה-FDA לא התייחס אליו בהנחיות, אך הארגון הסביבתי -EWG – העלה חשש לגביו , הוא ה – retinyl palmitate  (נגזרת של ויטמין A.  נקרא גם בשמות:  retinyl acetate, retinyl linoleate ,retinol ). לפי דו"ח הארגון, הוא עשוי לגרום לנזק לעור בעת החשיפה לשמש.  המלצה שלהם היא להימנע ממרכיב זה במוצרי הגנה מהשמש .

 

רשימת קרמי הגנה מומלצים

הנה כמה מסנני קרינה מינרליים מומלצים המתאימים לפנים ולגוף. (חלקם ניתן לרכוש באתר אייהרב. 5% הנחה ללקוחות קיימים ו10% לחדשים בהזנת קוד קופון קוד LIZ9712) .

1.  קרם הגנה מינרלי עם SPF 30 של חברת Alba Botanica. מחיר: 30.97 ₪ . 


  2.  קרם הגנה מינרלי לתינוקות SPF 50 של חברת " Think" מחיר: 43.12 ₪ .

קרם מינרלי שמספק הגנה טובה. ללא רכיבים אלרגניים. מכיל Zinc Oxide 20%. יש רבים שאוהבים אותו ויש שפחות בטענה שהוא שמן ומשאיר שכבה לבנה. הוא אכן משאיר שכבה לבנה במריחה ולכן כדאי למרוח אותו בשלבים. למרוח שכבה ראשונה ואחרי שנספגת למרוח בשכבה שנייה. החברה נטולת אכזריות.


3.  קרם הגנה מינרלי SPF 50 של חברת " Think" . מחיר: 46.72 ₪


  4. קרם הגנה מינרלי  SPF 50 של חברת Babo Botanicals .  מחיר:  57.40 ₪

מכיל (Zinc Oxide 20% (non-nano . מתאים לפנים ולגוף. גם לתינוקות. החברה נטולת אכזריות.


5.קרם הגנה מינרלי SPF 30 של חברת  Blue Lizard .  מחיר:  68.82 ₪. החברה נטולת אכזריות.


6. קרם לחות עם קרם הגנה מינרלי SPF 30 של חברת DEVITA .  מחיר:  80.42 ש"ח. החברה נוטלת אכזריות.


7.  קרם הגנה לפנים SPF 50 של חברת קליניק.  מחיר: 98 ₪


8.קרם הגנה SPF 45 לפנים ולגוף של חברת Elta MD . קרם הגנה פופולרי שזוכה להמון המלצות של דרמטולוגים בחו"ל. מחיר: 103.50 ₪.   

9. Dr's sams – FLAWLESS GOSSAMER UNTINTED SPF 50

קרם הגנה שהוא חלק מסדרת מוצרי טיפוח לעור של רופאת עור בריטית ד"ר סם בנטינג. מדובר בקרם הגנה שכולו מינרלי SPF 50 . לא משאיר שכבה לבנה. מעולה גם כפריימר מתחת לאיפור. בנוסף להגנה מהשמש מכיל רכיבי הזנה לעור ביניהם סקוואלן וחמאה שיאה. יש גם גרסת tint של הקרם עם כיסוי דמי מייקאפ. 5% הנחה ברכישה דרך הקישור.


  10. קרם הגנה מינרלי אנתליוס חברת  לה-רושה פוזה. 123 ₪


  11. מקדם הגנה SPF 40 של חברת TIZO . מחיר: 114.45 ₪


  12. קרם הגנה מינרלי SPF 35 של חברת SkinMedica . מחיר: 131 ₪ . קרם טוב שנספג היטב ולא משאיר בכלל שכבה לבנה.


  13.  מסנן קרינה SPF 50  של חברת הטיפוח הקוריאנית ETUDE HOUSE. מחיר: 34 ₪  


14. קרם הגנה מינרלי אורגני לפנים SFP 30 ייצור כחול לבן של חברת "ערוגות". מחיר: 85 ₪


15.  מקדם הגנה מינרלי לפנים SPF 30 ייצור כחול לבן של חברת קטרינה. מחיר: 119 ₪

מסנני קרינה מומלצים לשפתיים

שפתון לחות SPF 20 של חברת ALL GOOD PRODUCTS

שפתון לחות SPF15 של חברת Badger

לסיכום, מסנני קרינה הם מוצר חובה שאסור לנו לוותר עליו כדי להישמר מפגעי השמש.  יחד עם זאת, חשוב שתבדקו טוב את התוויות של מסנני הקרינה שאתם קונים ותדאגו להשתמש בתכשירים מתאימים לטובת בריאותכם ובריאות ילדיכם.

אם אהבתם- שתפו את הפוסט 🙂 

Scroll to Top